DTP bérek, ki mennyit keres..

 
oscarino
 
Avatar
 
 
oscarino
Az összes posztok száma:  2041
Csatlakozva  15-01-2005
 
 
 
29 March 2006 03:07
 

megjelent egy ilyen jellegu felmeres, szerintem sokakat erdekelni fog errefelé:

http://dtpfelmeres.extra.hu/

 
 
dh1
 
Avatar
 
 
dh1
Az összes posztok száma:  734
Csatlakozva  05-09-2004
 
 
 
29 March 2006 05:01
 

Tobbe kevesbe realis ...
Studiovezetok es muveszeti vezetok azert ennel tobbet is hazavisznek :)

Videken leginkabb nem egy-egy szakteruletre van ember ... ott mindenhez erteni kell. A fovarosban meg “sokan” nem ertenek csak egy-egy terulethez (az is betanitott munkas szinten ... tisztelet a kivetelnek).

A heti munkaora is realis, bar szerintem nem mind1, hogy egy studiot hasonlitunk ossze munkaido alapjan vagy pl. egy napilapot ahol a lapzarta idejere juto terheles miatt minden elvegzett munkaora ketszeresen felszamolhato lenne (s ne felejtsuk, hogy ez naponta nem csak idoszakrol-idoszakra).

Egyszoval, nem konnyu a DTP-sek elete! :)

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
29 March 2006 08:15
 

tényleg nem akarok önreklámot (már úgyis csak két könyv van), de nem ok nélkül ajánlottam… :)

 
 
törölt felhasználó
 
Avatar
 
 
törölt felhasználó
Az összes posztok száma:  4967
Csatlakozva  02-03-2004
 
 
 
29 March 2006 12:31
 

skacok, én el vagyok tájolódva. valahogy több fizut gondoltam a szakma képviselőinek.

 
 
Misign
 
Avatar
 
 
Misign
Az összes posztok száma:  274
Csatlakozva  13-06-2004
 
 
 
29 March 2006 13:12
 

Akkor amikor minden utcában legalább két grafikusnak nevezett pc imitátor csillogtatja nem kevés Corel efektes tudását örülök ha sikerül néhány jó melót megcsípni. Szakember nincs, prifi megrendelő is alig akad stb. Itt keleten roppant nehéz.

 
 
daveed
 
Avatar
 
 
daveed
Az összes posztok száma:  768
Csatlakozva  04-08-2004
 
 
 
29 March 2006 13:30
 

Hanynom kell ettol az undorito munkavalalo szamlat kell, hogy adjon dologtol.
De gondolom nem mondtam ujjat ezzel.

 
 
Misign
 
Avatar
 
 
Misign
Az összes posztok száma:  274
Csatlakozva  13-06-2004
 
 
 
29 March 2006 13:35
 

Igazad van, egyébként a Munkaügyi felügyelőség már ugrik a témára, kedves szomszédom magánügyi problémák miatt feljelentette a cégrm, hogy mi így foglalkoztatunk alkalmazottat aláírás egy volt számlaadó. Nyílván nem találtak ilyet nálunk, de ha már a feljelentés miatt itt voltak hát kértek még ezt-azt és találtak is olyasmit ami miatt meg lehetett büntetni…

 
 
oscarino
 
Avatar
 
 
oscarino
Az összes posztok száma:  2041
Csatlakozva  15-01-2005
 
 
 
29 March 2006 14:12
 

az erem egyik oldala az, hogy tolunk elvarjak, hogy a maximumon messzemenoen tul teljesitsunk, a munkaadok pedig azt nezik, hogy mi modon ne fizessenek, hogy adjanak kevesebbet, minel tobb szamlat gyujtsenek stb. a masik oldala pedig az eremnek az, hogy kicsiny orszagunkban olyanok a torvenyek, olyan az ado es jarulekrendszer, hogy ha egy munkaado eljatsza a becsuletest, akkor rovid uton tonkremegy, es akkor nekunk sem lesz jobb, mert az utcara kerulunk. eleg sotetnek latszik a majdani dtp szakmabol nyugdijba menok jovoje, akkor hiaba lobogtatjuk majd a szamlainkat, ehetunk parizsit minden nap, vagy sorban allunk csirkefarhatert..
mehetnenk maganzonak, sajat ugyfelekkel, de akkor meg jon az, amit Misign mond, hogy minden sarkon all egy “ugyes coreles informatikus”, akik fillerekert takoljak ossze dompingben a hanyingert kelto, izlestelen kiadvanyokat, es nagyon nehez normalis megrendeloket megcsipni, ez is mar csak ismeretseg utjan mukodik. a nagy megrendeloket meg elviszik a multicegek. az a nagyon sulyos, hogy a hitvany mindennapos szorolapokat (pl. electroworld, cora stb.) nyugodtan csinalhatnak kis grafikusok, es ehelyett azokat is nagy multik rakjak ossze budapesten horribilis osszegekert, meg persze az oriasi gyartasi penzekert.
szoval sajnos nem eleg jonak lenni, kell egy oriasi adag szerencse/ismeretseg/protekcio, ha az ember boldogulni akar.

 
 
Misign
 
Avatar
 
 
Misign
Az összes posztok száma:  274
Csatlakozva  13-06-2004
 
 
 
29 March 2006 14:46
 

Teljesen egyet értek, talán még egy apróság: amikor semmi sem elég, talán honfitársaink mentalitásából adódó nagymértékű harácsolás. Én pl. nem pofátlankodok oda új ügyfelet becserkészendő 2 forinttal ócsóbbér amikor tudom, hogy ott a konkurenciának érdekeltsége van. Sajnos sokan nem veszik tudomásul, hogy erről a piacról kellene megélnünk. Lehet, hogy emiatt régimódinak tartanak, de a becsületnek nálam még van súlya.

 
 
daveed
 
Avatar
 
 
daveed
Az összes posztok száma:  768
Csatlakozva  04-08-2004
 
 
 
29 March 2006 15:31
 

Sajnos az egesz nyomdaipar maga alatt vagja a fat.
Peldaul>

1. Jon a megrendelo, megrendel 23 darab 4+4 szines offset kiadvanyt.
2. Aszongya a fonok csinaljuk meg, anyagarban, vagy azalatt, mert a megrendelo majd hoz nagyobb munkakat is.
3. Megrendelo persze nemhoz semmit elviszi a 23 darabot, es ha kell valami akkor 1. pont egy masik nyomdanal/studional.

Es ez igy megy ki tudja meg meddig.
Neha befigyel, hogy a megr. aszongya ez nem ugy nez ki mint nekem otthon a tescos tftmen, es ecceruen nem veszi at, de inkabb csak arra spekulal, hogy az eleve nyomott aron engedjenek meg.(ha eggyatalan fizet…)

Szal kellene valamit csinalni.

 
 
Misign
 
Avatar
 
 
Misign
Az összes posztok száma:  274
Csatlakozva  13-06-2004
 
 
 
29 March 2006 15:44
 

Persze.
Kinyírni az összes ilyet!

 
 
dh1
 
Avatar
 
 
dh1
Az összes posztok száma:  734
Csatlakozva  05-09-2004
 
 
 
29 March 2006 17:27
 

Igaz! En pont ezert valtottam studiokrol, nyomdakrol egy nagy kulfoldi cegre.
A fizetesek sajna tenyleg a tablazatok adatainak megfeleloek. Videken amellett, hogy mindenhez erteni kell (nincs kulon, grafikus, szkenneres, operator stb.) meg a fizetes is katasztrofa. Nem egy studiot es nyomdat vezettem mar, de volt, hogy vezeto kiadvanyszerkeszto letemre a brutto fizetesem nem erte el a 100 000 forintot!

S reggel 7.30-tol sokszor hajnali 4-ig dolgoztunk. Pl. a Revai lexikon mellett csinaltunk a Paksi Atomeromu reszere egy 300 oldalas 4+4-es konyvet es 4+2-es naptarat. Emellett a ceg meg rendezvenyszervezessel is foglalkozott igy a kozel 500 fos 43. Hidmernoki konferencia teljes leszervezese (regisztracio, hotelszobak foglalasa, a rendezveny helyszinenek felepitese, szinpadi technika, hajout, kaja - megjegyzem nem tartozott bele a munkakori leirasunkba) es a hozza kapcsolodo kiadvanyok elokeszitese (kartyak, fuzetek, program, szoroanyag, feliratok, nevre szolo nevkartyak, oklevelek es egy szinten kozel 300 oldalas 4+4-es konyv mely a konferencian resztvevok szamara keszult es Tolna megye osszes hidjanak szines fotojat es vektorosan ujrarajzolt tervrajzat tartalmazta - ugy 250 hid). Ha az meg nem lenne eleg a studio meg mindez mellett levilagito, grafikai es elokeszito studio is volt, tehat minden nap megrendelok garmadaja jott es kert elokeszitest, levilagitast stb. A fent vazolt dolgok elkeszitesere cakk-pakk 1 honap volt (a sima hitkoznapok sem voltak sokkal masabbak ...). Arrol nem is beszelve, hogy a studiot akkor alakitottak at. Furtak, faragtak, festettek. Megcsinaltuk! Revai aktualis kotete elkeszult, Eromu cuccai keszen, Hidmernoki konferencia finish (s meg nyereseges is lett a 43 ev alatt eloszor!) es minden betevedo megrendelo kiszolgalva.

Durva ...
A meg durvabb, hogy ezt ilyen brutto (tuloraval egyutt - amit nem szerettek kifizetni, es orditottak veled, hogy mi ez a sok tulora) 110-120e Ft-ert!

A sikeres konferencia utan vartunk nemi jutalmat, vagy valamit. Egy vacsorameghivasra futotta amit nem is tudtunk kielvezni, mert enni se nagyon volt eronk. A fonok meg elcsomagoltatta amit nem tudtunk megenni es hazavitte :) ... no comment!

Mindezt 3 ember vitte veghez!

Nem is csoda, hogy a ho vegen kollektive felmondott mindenki. :)
Egy nap alatt dolgozoi 100%-at veszitette el a ceg. Azota ugy hallom csak kinlodnak.

A budapesti studiok ehhez kepest nemileg humanusabbak, de itt is meg lehet dogleni a sok meloban. Mivel nekunk sajat studionk is volt a foallasu melohelyen mindezt tudva meg estere otthonra adtak munkat. Fiatalok vagyunk, birjuk… persze fizettek mint a katonatiszt. Ezzel nem volt baj, de nem akarom minden percemet a monitor elott tolteni.

Igy maradtak a nagy cegek. Kevesebb melo, igaz tobb idegeskedes. Sok ketes tudasu beosztott, de a verkli megy es megy igy is. Minek izgulni. A fizu kiemelkedo, cserebe nem alkotsz kiemelkedot (Revai helyett tomegcuccok).

 
 
klazlo
 
Avatar
 
 
klazlo
Az összes posztok száma:  3
Csatlakozva  29-03-2006
 
 
 
29 March 2006 20:03
 

Mindenkinek igaza van. De leginkább sajna annak aki kifizeti a bért. Lásd a vétkes és a rendôr esetét. Jobb nagyokat kussolni, hacsak…..

Amirôl nem szólt a fáma, az a tolerancia családosok esetén. Merthogy nálunk ez a szó, meg az hogy szakszervezet…..... általában csak a kabarékban - esetleg a 7i 7es -fordul elô. Van kivétel is bôven - én is ilyen helyen dolgozok hál’ Istennek - , de mivel túlkínálat van a DTP munkaerô piacon így tényleg…... Pofa alapállás oszt dógozz !

Ja igen, és a kor kérdése. A jóléti társadalmakban - köztudott - az ember 20 éves kora elôtt még tapasztalatlan fütyi, 40 után meg vén fa…... A köztes idôben pedig próbálják kihajtani a beledet. Férfi emberként nem tudok a nôk oldaláról hozzászólni, de nekik sem könnyű a “szülés mizéria” miatt.

Minôség? Tudom szakmai ártalom, de ahova elvetôdtem nyugat felé mostanság - elnézést, nekem erre is fussa, mentségemre mondom, hogy fapadossal -, ugyanezt az igénytelenséget láttam. Igen a nagy NYUGATON! Elfogadhatatlan minôségű képek - magazinokból újra szkennelve, stb - , katasztrófális körbevágások - magic wand - , és még sorolhatnám… Akkor itt mi miért csodálkozunk? Ha a pénzügyön a Marika 12 éves kisfia valamit rittyent, az is jó lesz. Nincsenek komoly szakmai elvárások, csak olcsó legyen. Vagy téged - dtp operátor -  még cseszegetnek, de amikor visszakapod a nyomdától az imprimatúrát, hát…... Akár nyugodtan is aludhattál volna és akár 8 óra napi munka is elég lett volna. Újra bepaliztak!

Ismét nyugati példa. Jómagam nem dolgoztam még kint, de….. Tudom! Láttam már olyat, aki hallott olyanról, hogy…...! De tényleg. Kint nem divat az “univerzális” munkaerô. A dtp operátor nem pakolgat vinyó jumpereket, nem nortonoz és nem színkorigál, stb. Kaszát, kapát eldob, hangosan sikít és vár amíg megcsinálják. Barátunk nem megy be 30p, 1 órával munkaidô elôtt és nem marad 1 percet sem munkaidô után. Ha mégis, akkor akár 2x-es szorzóért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nincs a háttérben csencselt sw meg film töltögetés, nincs 5 percenként kávé, bagó, tea, seggvakarás szünet. Az a 8, az tényleg NYOLC!

Szóval, maradjunk annyiban hogy ez itt a Balkán és mindig az is marad. Csak most EUBalkán!

Én már régóta gondolkodok egy libafarmon - öreg éveimet átvészelendô - , csak most beütött ez a madárinfluenza. Szóval még egy darabig DTP! :)

Üdv
klazlo

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
29 March 2006 21:06
 

Azert az igazsaghoz hozzatartozik, hogy a fonokeink, neha eleg jol gennyesre keresik magukat, lasd dh1 esete. Multkor elegge meglepodtem, hogy egy kb 12 oras melomat itt a cegnel 750e Ft-ert szamlaztak ki. Nyeltem 2-t.

 
Misign
 
Avatar
 
 
Misign
Az összes posztok száma:  274
Csatlakozva  13-06-2004
 
 
 
29 March 2006 21:27
 

Az se semmi, hogy te mint melós erről tudsz…

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
29 March 2006 21:48
 

cégvezetőként (“másik oldalról”) én is kérdezhetek? :)

tök őszintén(!) érdekel:
ezesetben miért nem vállalkoztok?
vagy miért nem csináltok saját társaságot? mert szapulni a főnököket könnyű, de önállóan megállni azért nem egyszerű :))
lényegében 100e forint alatt ma már lehet céget alapítani, az egyéni vállalkozói státusz még olcsóbb.

tény:
ha beesik hozzám bárki egy elképesztően jó portfólióval - függetlenül attól hogy grafikus, programozó, stb.. - kiejti azt az X összeget amit szeretne, automatikusan min. másfeles, de inkább 1.8-as szorzóval számolok (járulékok, terhek, többlet kiadások) és ezt felszorzom 12-vel, ennyibe kerül egy ember - plusz esetleges kompenzációs csomag és egyéb juttatások - egy évre. ezek után az X-ből lehet számolni, hogy ezt ki tudom-e termelni, vagy sem…
(érdemes ezt nektek is végigfuttatni)

szóval azt tudom mondani, tényleg elképesztően magasak azok a költségek és a kiadások, ami egy alkalmazottal jár, így ezért szokták kieszközölni, hogy számlát adjál inkább alválalkozóként, optimálisabb esetben: minimálbér + cash. nem nagyon találkoztam még olyan céggel, ahol valamennyi alkalmazott a tényleges keresetével volt lepapírozva.

nyilván az ember hasznot szeretne és élvezné munkája gyümölcsét (ki nem), de azt is higyjétek el, hogy a névért (cégnév, presztizs, pozíció, portfólió, ügyfélkör, stb.) nagyon meg kell dolgozni, ez ami az igazi feladat! és idővel, ha megszerezted, annál keményebben kell és lehet ezeket megtartani! ez az ami pénzért nem vásárolható meg!

visszatérve az anyagiakra:
nincs olyan (normális) cégvezető, aki nem adná meg az alkalmazottainak a maximumot, vagy a lehetőségeihez képest ne törekedne rá, hiszen a saját érdeke is ezt diktálja: ha érdemes egy cégnél dolgozni, akkor az alkalmazott is igyekszik ott maradni, így saját maga generálja a hatékonyságot, ami a cégnek is hasznot jelent, amit - normál helyen - visszaforgatnak és nem minden esetben csak a pénzről beszélek… én úgy gondolom, hogy a cél az, hogy egy egészséges szimbiózis alakuljon ki.
ha egy cégvezetés folyamatosan csak kapni akar és nem ad vissza semmit, ott nyilván nagy a rotáció, így azokat az embereket újra be kell tanítani, stb… ez nem éri meg senkinek

(uh mennyit írtam - remélem nem hülyeséget -, elnézést)

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
29 March 2006 21:49
 
Misign - 29 March 2006 09:27 PM

Az se semmi, hogy te mint melós erről tudsz…

igen ez egy hülye helyzet

 
 
Misign
 
Avatar
 
 
Misign
Az összes posztok száma:  274
Csatlakozva  13-06-2004
 
 
 
29 March 2006 22:12
 

tms: egyet értek
Sajnos én rossz vezető vagyok, de úgy is fogalmazhatnék, hogy roppant türelmes. Úgy gondolom, hogy egy esély mindenkit megillet. Nem egyszer ráfaragtam már arra, hogy a birka türelmem miatt rengeteg pénzt buktam. Furcsamód a volt alkalmazottam mára az én segítségemmel másodállásban azt csinálja amit annak idején kitaláltam a számára főműsoridőben (most nem nálam van főállásban).
Lehet, hogy balek vagyok? Hol a határ? Hol a határ balek és jószándék között?

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
29 March 2006 22:13
 
klazlo - 29 March 2006 08:03 PM

Kint nem divat az “univerzális” munkaerô. A dtp operátor nem pakolgat vinyó jumpereket, nem nortonoz és nem színkorigál, stb. Kaszát, kapát eldob, hangosan sikít és vár amíg megcsinálják. Barátunk nem megy be 30p, 1 órával munkaidô elôtt és nem marad 1 percet sem munkaidô után. Ha mégis, akkor akár 2x-es szorzóért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nincs a háttérben csencselt sw meg film töltögetés, nincs 5 percenként kávé, bagó, tea, seggvakarás szünet. Az a 8, az tényleg NYOLC!

ez tök igaz
egy dolgot kell azért látni, a hazai dtp “körüli” vállalkozások - szerintem - min. 90%-a mikrovállalkozás, azaz 1-5 max. 10 emberrel lehet számolni, így bizonyos feladatokat kénytelen elvégezni nem profi is…
az megint más kérdés, hogy én pl. csak abban bízom meg 100%-ig amit én magam csinálok meg :)) ezért viszont tényleg vállalom a felelősséget!

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
29 March 2006 22:17
 
Misign - 29 March 2006 10:12 PM

tms: egyet értek
Sajnos én rossz vezető vagyok, de úgy is fogalmazhatnék, hogy roppant türelmes. Úgy gondolom, hogy egy esély mindenkit megillet. Nem egyszer ráfaragtam már arra, hogy a birka türelmem miatt rengeteg pénzt buktam. Furcsamód a volt alkalmazottam mára az én segítségemmel másodállásban azt csinálja amit annak idején kitaláltam a számára főműsoridőben (most nem nálam van főállásban).
Lehet, hogy balek vagyok? Hol a határ? Hol a határ balek és jószándék között?

ez jó kérdés nyilván alany - jelen esetben tőled (is) - függő
én közel 10 éve csinálom ezidáig senkivel nem “vesztem” össze (házon belül), házon kívül pedig sajnos néha nevelni kell :)))

 
 
Misign
 
Avatar
 
 
Misign
Az összes posztok száma:  274
Csatlakozva  13-06-2004
 
 
 
29 March 2006 22:20
 

tms: hogy tudsz így hatékony lenni?
Ja, már egyszer mondtam, hogy jó géped van… (persze ez így kicsit sántít)
Ha nem bízol az alkalmazottadban akkor hogy van időd egyáltalán élni?
Ezek szerint folyamatosan ellenörzöl?

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
29 March 2006 22:31
 

tms: hogy tudsz így hatékony lenni?

megválogatom az ügyfeleimet, és jó drágán dolgozom :))))))

Ja, már egyszer mondtam, hogy jó géped van… (persze ez így kicsit sántít)

ez most nem tudom hogy jön ide

Ha nem bízol az alkalmazottadban akkor hogy van időd egyáltalán élni?

nem így értettem, ill. nem fogalmaznék ennyire sarkosan, akikkel igyekszem körülvenni magamat, azokban teljesen megbízom

Ezek szerint folyamatosan ellenörzöl?

nem vagyok iso, inkább ego :)
tkp. egy a lényeg csak az mehet ki, ami nekem is tetszik… (ezt el is tudom adni)

 
 
Misign
 
Avatar
 
 
Misign
Az összes posztok száma:  274
Csatlakozva  13-06-2004
 
 
 
29 March 2006 22:34
 

bocs tms, nem neked gratuláltam a tuti cucchoz, hanem egy másik kollegának, de a tied se rossz : )))

 
 
dh1
 
Avatar
 
 
dh1
Az összes posztok száma:  734
Csatlakozva  05-09-2004
 
 
 
29 March 2006 22:43
 

Sajnos a cegeknel nem nezik, hogy nagy-e a rotacio. Magas ivben lesz…jak. A nagyon kiemelkedo embereket megtartjak (ideig oraig), de nagyon nagyon nagy nyelv kell ahhoz, hogy el is ismerjek a tudasat, munkajat.

Nagyon sok helyen meg a regi nyomdatechnologiaban, a szamitogepes elokeszites elotti idokbol vannak vezetok illetve operatorok is. Ok, pedig feltik a pozicioikat. Hiaba van az, hogy a cegemnel meg a sajat fonokeimet es a komplett elokeszit teamet is en tanitottam be ha egyszer nem vagy a jeghegy csucsan akkor kisajtolnak beloled mindent minimalis elismeres mellett. Majdhogynem kihalasos rendszer mukodik. Ha meg tudod mutatni es el tudod hitetni veluk, hogy milyen kvalitasokkal rendelkezel akkor egy ido utan talan mar megbiznak benned, de amint az erdekuk ugy kivanja hatbadofnek es elfelejtenek. Ha “kihalnak” eloled szabad az ut ... addig viszont nagyon nagy szerencse, birka turelem es alazat kell hozza.

Termeszetesen ez nem minden cegnel van igy ... tisztelet a kivetelnek! Meg mielott valaki megsertodne!

Nekem is volt (hm… van is) cegprobalkozasom ami jo ideig mukodott, de egyszeruen szigoruan csak egyedul szabad sajat ceget alakitani. Hiaba szedsz ossze jo embereket, baratokkal nem lehet ceget csinalni (mi itt szurtuk el). Egy eros kezu vezeto kell aki minden ugyben dont, nem szabad x fele aprozni.

Az alkalmazottakra visszaterve ... a munkaber nem minden!!!
Nem csak azt kell erosen megnezni, hogy egy alkalmazott mennyibe is kerul egy cegnek, es hogyan lehet meg jobban lehuzni, vagy olyan dolgokra kenyszeriteni ami neki nem jo. Total elfelejtik, hogy a legtobb studional a munkaltato az alapveto munkakornyezetet sem tudja (vagy nem is akarja) biztositani. Ertem ez alatt a megfelelo szekek, asztalok, lampak, gepek, monitorok, szoftverek stb. rendszeret. Hiszen a kiadvanyszerkeszto team hosszu orakat tolt egy gep elott gornyedve es nagyon nem mindegy, hogy azt milyen kornyezetben teszi mindezt! Jonehany helyen olyan munkaviszonyok vannak, hogy legszivesebben felgyujtanam az egeszet es rohadtul nem hatna meg a vallakozo sirankozasa, hogy megis mennyibe kerul egy alkalmazott. AKI NEM TUDJA MEGFIZETNI A JO MUNKAEROT ES AZT NEM TUDJA MEGFELELO KORULMENYEK KOZOTT DOLGOZTATNI AZ NE ALAPITSON CEGET! Mert kopkodes es rossz hirnev lesz csak a vege!

A jelenlegi cegemnel hasonlo volt a helyzet. Szerencsere a megfelelo pozicioban volt lehetosegem addig utni az asztalt mig ezek a dolgok megvaltoztak. Ha megfeleloen odafigyelnek, rendes munkakorulmenyeket biztositanak egy aklamazottnak akkor az jobb esetben is a kisebb fizetes ellenere is marad, mert jol erzi magat. Ellenkezo esetben akar a teljesitmenye s akar a ceg iranti lojalitasa is erosen megkerdojelezheto lesz. A dolgozok pedig menekulni fognak ... persze mindig 3 ugrik a tavozo helyere, de milyenek???

:)

 
 
dh1
 
Avatar
 
 
dh1
Az összes posztok száma:  734
Csatlakozva  05-09-2004
 
 
 
29 March 2006 22:54
 

Uzlet eseten nincs joszandek! A ceg, a megrendelo, a keszulo project nem szenvedhet csorbat a joszandek miatt. A piac telitett ... erre nincs mod. Akinek menni kell annak mennie kell ... Tudom, hogy durvan hangzik de maskent nem mukodik, kulonben ramegy a hirneved, az eleted, a penzed ...

En emberbarat vagyok, ha gondja van egy beosztottnak megdumalom vele, segitek s meg azelott megfogom a problema gyokeret mielott teljesen elburjanzana es tovestol kitepem. Utolag nem lehet sopankodni. A cegvezetes sem nezi el. A melo rovasara nem mehet semmi. Ha valamit elszursz akkor azt masnap x ezer, tizezer, szazezer stb. ember latja. Csokken a bevetel es egy ido utan mar a joszandekbol nem fog megelni a ceg.

Amugy meg sokszor volt, hogy ha joszandeku voltam cserebe nem kaptam semmit. Nagyon meg kell nezni, hogy kivel elnezo a fonok.

Termeszetesen normalis emberi modon kell a problemakat megoldani. Nem a kozepkorban vagyunk (van ahol meg mindig ez a modszer divik sajnos).

 
 
oscarino
 
Avatar
 
 
oscarino
Az összes posztok száma:  2041
Csatlakozva  15-01-2005
 
 
 
30 March 2006 03:01
 

tms, most jol beledkotok:))

egy csomo mindent irtal, amit maskep erzekelek:
-megkerdezted, hogy “miert nem vallalkoztok, hiszen 100 rongybol lehet vallalkozast nyitni”.
nos, hiaba nyitsz egy bt-t, es hiaba vagy mondjuk te szelsoseges esetben a legjobb a vilagon, akkor sem hullik az oledbe annyi ugyfel, hogy eltartsd magadat. es mivel grafikus vagy, lehet, hogy nem ertesz a “new bussines”-hez. hat ezert.
-azt allitod, hogy nincs olyan normalis cegvezeto, aki nem adna meg az alkalmazottaknak a maximumot. nos, ezek szerint nincs normalis cegvezeto sem, mert eddig egy olyannal sem talalkoztam, akinek megfordult volna a fejeben megadni a maximumot, sot, sok esetben a minimumot sem. viszont mindegyik ugy gondolta, hogy o a maximumot nyujtja:)
- azt mondod, hogy nem eri meg mocsoknak lenni, mert akkor nagy a fluktuacio es ez nem eri meg. nos, szamos ceg van, ahol csak probaidore paliznak be embereket, a kesobbiekre nagyobb fizetes igeretevel, majd kirugjak oket, es ujabb probaidost vesznek fel. igy tartjak alacsonyan a koltsegeket. aztan ott van az elozo cegem, amit masfel evvel ezelott hagytam ott, es azota mar csak egy ember dolgozik ott, akit ismerek, egy penzugyes csaj. a fonok meg azota vett 2 uj kocsit, es el, mint marci hevesen, egyaltalan nem zavarja a fluktuacio. egyebkent ott nem ez a probaidos modszer megy, hanem egyszeruen egy utolso fereg a fonok, es senki nem birja sokaig.
-mondod, hogy toled csak az mehet ki, ami neked is tetszik. nos, az elobb emlegetett helyen is ez ment, csak az volt a gond, hogy a fonok eredeti kepesitese forgacsolo szakmunkas volt, es ami neki tetszett, az felelmetes volt. ha valoban ertesz hozza, akkor nincsen olyan vegletesen nagy baj, de szerintem helytelen ugy gondolkodni, hogy ami nekem tetszik, az nyero, es ami nekem nem tetszik, az szar, es az ugyfel meg sem nezheti. csak egy pelda, hogy az ismeroseim nagy reszenek qrvara nem tetszik a mona lisa…

egyebkent meg nyilvan qrva nehez minden joszandek mellett normalis fizetest adni es normalis korulmenyeket teremteni a mai allapotok kozepette, mert itt egyszeruen nem lehet normalisan vallalkozni, ezt belatom. magam is vallalkozok, es mellette alkalmazott is vagyok, meg eleg sok helyen megfordultam, es sok mindent lattam a temaban, de kiutat ebbol az allapotbol nem latok (vagy ha latok is, az tul radikalis:)), ez szerintem csk idovel fog megoldodni. ugy 20-30 evre gondolok..

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
30 March 2006 03:59
 
oscarino - 30 March 2006 03:01 AM

hiaba nyitsz egy bt-t, es hiaba vagy mondjuk te szelsoseges esetben a legjobb a vilagon, akkor sem hullik az oledbe annyi ugyfel, hogy eltartsd magadat

na erre akartam pontosan célozni

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
30 March 2006 04:03
 
oscarino - 30 March 2006 03:01 AM

csk idovel fog megoldodni. ugy 20-30 evre gondolok..

ebben én is biztos vagyok
most elkezdődik valami, igazábol majd a gyermekeimnek lesz - remélhetőleg - nyugis jogállami országuk, már majd viszonylagosan stabil gazdaságuk, infrastruktúrájuk, autópályák, letisztult agyak, nyelvtudás és euró :))))

 
 
tuzex
 
Avatar
 
 
tuzex
Az összes posztok száma:  1505
Csatlakozva  23-02-2004
 
 
 
30 March 2006 04:55
 
tms - 30 March 2006 04:03 AM
oscarino - 30 March 2006 03:01 AM

csk idovel fog megoldodni. ugy 20-30 evre gondolok..

ebben én is biztos vagyok
most elkezdődik valami, igazábol majd a gyermekeimnek lesz - remélhetőleg - nyugis jogállami országuk, már majd viszonylagosan stabil gazdaságuk, infrastruktúrájuk, autópályák, letisztult agyak, nyelvtudás és euró :))))


nagy összegbe ne fogadj rá,

az utóbbi 200 évben nagyjából 20-30 évenként lenullázódott az ország :-(

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
30 March 2006 05:02
 
tuzex - 30 March 2006 04:55 AM

az utóbbi 200 évben nagyjából 20-30 évenként lenullázódott az ország :-(

az okokat sajnos ismerjük, lehet és kell ebből tanulni

 
 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
30 March 2006 05:39
 
tms - 29 March 2006 09:49 PM
Misign - 29 March 2006 09:27 PM

Az se semmi, hogy te mint melós erről tudsz…

igen ez egy hülye helyzet

tms: teljesen egyetertek azzal amit irtal, mar nem az idezettel, hanem azzal, hogy nagyon sok penz egy ceget fenntartani, meg a tobbivel is amit irtal. Eppen ezert nem ertem miert hulye ez a helyzet? Tulajdonkeppen amire kivancsi vagyok, azt meg tudom kerdezni v. nezni. Tobbnyire nem erdekel, mert tudom hogy ilyesmit latnek folyamatosan.

A kiborito inkabb az, amit korabban dh1 irt, hogy rengeteg helyen dolgoztatnak szinte ehberert rengeteg tuloraval embereket, nyilvan ezek nem tartos, es igenytelen vallakozasok, de azert megis megszedik magukat…

Tisztelem azokat, akik kepesek egy jol meno vallalkozast fenntartani, ugy hogy az alkalmazottaik sincsenek kihasznalva, es arra torekednek, hogy minel tovabb mukodhessen a ceguk. Sztem nekem sajat cegem nem nagyon lesz, de a munkahelyemen kivul, maganban is dolgozom, es ugyerzem ezek a munkaim sokkal igenyesebbek, mint a munkahelyen keszultek. Es ez nem az en hanyagsagom miatt van igy, hanem amiatt, hogy a sajat ugyfeleimet tobbnyire megvalogatom, mig ugye a ceges ugyfeleknek mindig igazuk van:) Hat meg is kapjak amit akarnak (es ez ugye nem a szakertelem, max szakmunka).

 
ricco1
 
Avatar
 
 
ricco1
Az összes posztok száma:  41
Csatlakozva  22-10-2005
 
 
 
30 March 2006 11:59
 

“majd a gyermekeimnek lesz - remélhetőleg - nyugis jogállami országuk, már majd viszonylagosan stabil gazdaságuk, infrastruktúrájuk, autópályák, letisztult agyak, nyelvtudás és euró “

- Má’ megint költözünk?!

Mert itt 20-30 éven belül is kétséges a fent leírt válozás. A jelenleg is piacvezető pár cég nem fog tenni semmit a neki megfelelő helyzet megváltoztatásáért, ellenben mindent megtesz ennek az állapotnak a stabilizálásáért.
A forgácsolóból lett “Artdirektor” átadja majd a tuti módszert a gyermekeinek és úgy ahogy győzike lányai sem fognak oktatni a Jazzkonziban, úgy ők sem az igényes és korrekt munkákat eröltetik majd.
Ezzel szemben áll egy vékony igényességre és tisztességre törekvő réteg, akinek a mindennapi megélhetése egy hajszálon függ. Kinek mennyi kitartása lenne, egy hónap, fél év ?
A multi és a forgácsoló még csak éppen eggyet húz a nadrágszíjjon, amikor mi már eladtuk, hogy kaját vegyünk belőle…

A munkaerő kínálatot meg továbbra sem tudom megérteni és nem is szívesen minősítem. Jelen van ma egy totál agymosott munkavállalói réteg. Az ex csajom nem akar eljönni hozzám titkárnőnek 150ért, marad telemarketinges 65ér a népszabinál. Csávó tegnapi levelében a következőket írja:
“A lényeg! Felsorolnám a feltételeimet és akkor lehet róla szó :
- fix fizetés (bejelentett)
- cégautó korlátlan használattal
- céges mobil
- céges laptop
- ruhapénz (öltöny, cipő, stb)
- teljes benzin hozzájárulás
Ha ezek megvannak, részemről OK!”

Hozzáteszem a motivációs levele első mondata az volt, hogy véleménye szerint egy rakás szar, amiről szó van és a legjobb barátja sokkal jobbat tud…
Ezt válaszoltam neki:

“Ezt nagyon köszönöm!
Annyira jó kedvem lett tőle, hogy vagy másfél órát röhögtem. Bármikor a
vendégem vagy egy sörre, csak ezért a felsorolásért!

Számoljunk már egy kicsit mérnök uram!

- bejelentelek mondjuk 50.000.- Ft-ra az nekem kb. 90-be van.
- kapsz egy szerény kisautót 2.000.000.-
- telefon 50.000.-
- egy szarabb laptop 150.000.- 3G kártya másik 50, havi díjja 10
- öltöny 2db 100.000.- cipő 25, 4ing 40, nyakkendő 10
- ez akármennyi is lehet, de legyen havi 30.000.-
- és eltelefonálsz még havi 30.000.- et

Ez azt jelenti, hogy 2.585.000.- forintba lenne nekem az, hogy P.
Attila elkezdett nálunk dolgozni!
- Barátom, Te a holdról jöttél????? Ma Magyarországon egy multi cég költ
ennyit, egy középvezető munkábaállására… azt is akkor, ha szar a
HR-ese…
Mindezt úgy, hogy nekem nincs biztosíték a kezemben arra, hogy 1Ft -ot is
hozol a konyhára, ellenben nem tetszik amit ‘árulnál’.”

Ilyenekkel szembesülök MINDEN NAP, majd minden szakterületen!

 
 
oscarino
 
Avatar
 
 
oscarino
Az összes posztok száma:  2041
Csatlakozva  15-01-2005
 
 
 
30 March 2006 12:16
 

egyebkent en is pillanatok alatt ki tudom deriteni, hogy mennyit szamlaz a ceg 1-1 munkaert. egy nagy cegnel ez nem nagy ugy, mert alkalmazottak ajanljak ki az arakat is legtobbszor. ilyen mod tisztaban vagyok vele, hogy sokszor egy delelott termelem ki a havi fizetesem egeszet.
es nem is ez zavar, hanem inkabb az, hogy egy ugyanolyan meloert, amiert a multiceg, ahol dolgozom zazezreket kaszal, en max 1-2 tizezret tudok kerni a privat ugyfeleimtol, akiknek maganban dolgozom. pedig ott van, amit Macc mond, hogy privatban sokkal jobb minoseget allitok elo, meg ezert a par tizezerert is.

es az egyik legfelhaboritobb dolog az, amikor a ceg tulterhel bennunket, mert bevallal minden lehetseges szemetet, ott ulunk ejszaka, hetvegen stb, mikozben accountok korusa vinnyog mogottunk, hogy siessunk mar, es percenkent hivogatnak, hogy mikor lesz kesz, majd emiatt jonnek sorozatban az elb**asok, es akkor felvetik, hogy hat ennek igy mostmar anyagi vonzata is lesz, mert nem igaz, hogy nem tudunk odafigyelni (bocs, vasarnap ejjel 3-kor tevedtem), es ezentul x szazalekat ki kellene fizetni az elb**asoknak. na ilyenkor nyilik ki a bicska, mert a fizetesed kitermeled 1-2 ora alatt, a haszonbol nem reszesulsz, de a vallalat rizikojat vallald at anyagilag. raadasul olyan esetek miatt, amiket ok ideztek elo a sohersagukkal, hogy nem vesznek fel +2 embert, pedig konnyeden megtehetnek milliardos bevetel mellett.

 
 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
30 March 2006 16:51
 
oscarino - 30 March 2006 12:16 PM

...na ilyenkor nyilik ki a bicska, mert a fizetesed kitermeled 1-2 ora alatt, a haszonbol nem reszesulsz, de a vallalat rizikojat vallald at anyagilag. raadasul olyan esetek miatt, amiket ok ideztek elo a sohersagukkal, hogy nem vesznek fel +2 embert, pedig konnyeden megtehetnek milliardos bevetel mellett.

Jaja, ezeken en is kiakadok. Mert ha hibazok akkor annyi szazalekban lennek hajlando fizetni ahany szazalekban reszesultem az adott anyag nyeresegebol. Teszemazt, kb 2% lehet… Azt meg ugye zsebbol:)

 
klazlo
 
Avatar
 
 
klazlo
Az összes posztok száma:  3
Csatlakozva  29-03-2006
 
 
 
30 March 2006 17:23
 

Hirtelen több dolog is megfogott a legfrissebbeket olvasgatva.

Cégvezetôk, cégfenntartás…....

Szerintem is valamit valamiért. Lehet, hogy a fônök a legújabb Saab-ból fütyürész a nôknek, de marhára nem alszik nyugodtan. Legalábbis a tisztességesebbje. Én biztos nem vállalnám be azt a terhet/felelôsséget amit 5-10 ember anyagi biztonsága, megélhetése igényel. Persze a nap végén ÉN a fônök vagyok a legfontosabb, de azért csak ezekbôl a csoró rabszolgákból élek. Azért nekik se legyen már annyira sz….. Szóval felelôsség, felelôsség, felelôsség. Az operátor végsô esetben feláll, beint, esetleg beb….... az ajtót és annyi. A cégvezetô elég sokat tud veszteni, amikor lefelé zuhan a cég csillaga. Annál is inkább mert ha valakinek, akkor neki aztán biztosan derogálna, elmenni alkalmazottnak annyi év “vezetés” után.

Otthon, olcsón…...

Ismerôs a téma. Néha, szinte egy kaja meghívásért csinál az ember egy arculatot. A reklámügynökség pedig ugyanazért akkora számokat ír a számlára, hogy olyat csak elôtte a Szerencsejáték Rt-nél hallottál. De a teremtés így történt! Isten megalkotá a zsíros multikat, azokat butuska - bár szépen mosolygó - marketinges pi…...... kkal duzzasztotta fel és létrehozta a marketing sznobizmus intézményét. Magyarul tök mindegy ha én Jelentéktelen Elek bagóért olyat csinálok, hogy ihaj….. Nem kellek, hisz az X multi cég 100 másik országban már Y reklámügynökséggel kötelezte el magát. Így aztán amikor netán Jelentéktelen Elek találkozik Borsos Áron, Y reklámügynökség ügyvezérével egy tenderen - bár sántít a példa, mert oda dtp operátor-grafikus nem hivatalos, ruhád sincs hozzá! -, azonnal tudhatod hogy semmi esélyed.

Ja és a nem fizetés. Nekem volt hogy komoly 25.000Ft-ot nem bírtak kifizetni egy munkáért. Mit csináljak? Zúzzam szét a kocsiját? Legyen boldog, akadjon a torkán a falat amit azon a pénzen vett! Magyarország a fizetni nem annyira szeretôk országa! Egy multi ha rendesen összefekszik egy reklámügynökséggel ott ilyen gondok nincsenek. Csak sok-sok pénz. Úgy értem baromi sok, mert 60-100 ügynökségi alkalmazottnak általában a 20-30%-a mindig hozzánemértô, semmirekellô munkaerô. De ôk is megkapják minden hónapban a fizetésüket.

De örüljünk hogy nem az van mint a vendéglátásban. Felvesznek 3 hónap próbaidôre bagóért - vagy semmiért - aztán viszlát…..., nem feleltél meg! Jöhet a következô!  Így olcsóbban jössz ki mint egy kínai munkaerô állandóra. :(

 
oscarino
 
Avatar
 
 
oscarino
Az összes posztok száma:  2041
Csatlakozva  15-01-2005
 
 
 
30 March 2006 18:21
 

klazlo, pedig sok ilyen grafikai studio mukodik. akik felvesznek probaidore, oszt viszlat. szoval van ez mar olyan, mint a vendeglatas:)

 
 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
30 March 2006 18:33
 

Menyasszonyom is belefutott egy ilyen munkahelybe.

Amit ajanlanak ill. elfogadnak mint feltetel:
- 1 honap probaido
- magas fizetes, alacsonyabb probaidos fizetes
- 8 oras munkanap

Amit elvarnak ill. teljesitenek probaido alatt:
- hihetetlen mennyisegu es rovid hataridos munkak
- napi 2-3-4 ora fizetetlen tulora
- kicsit alacsonyabb probaidos fizetes, mint a megbeszelt

Amit teljesitenek a probaido lejartaval:
- az a bizonyos alacsonyabb probaidos fizetes
- egy ajanlat, hogy ugyanennyiert maradhat

Szoval ez egy letezo problema…

 
klazlo
 
Avatar
 
 
klazlo
Az összes posztok száma:  3
Csatlakozva  29-03-2006
 
 
 
30 March 2006 20:13
 

Azannyát! Szóval a DTP ipar sem mentes a gerinctelen g….....-tôl!

Na látjátok, ha lenne valami tökös jogorvosló csapat ebben a büdös országban, akkor az ilyen cégekrôl listát kéne készíteni…...., aztán falhoz állítani ôket. Na jó. Elôször csak szembesíteni az írott - íratlan - kijelentéseikkel.

Tényleg siralmas. Néha erôsen elgondolkodok, hogy mit is keresünk az EU-ban…......, a földön?!

 
idea
 
Avatar
 
 
idea
Az összes posztok száma:  13
Csatlakozva  04-01-2005
 
 
 
01 April 2006 03:10
 

tms:

?cégvezetőként (“másik oldalról”) én is kérdezhetek? :)
tök őszintén(!) érdekel:
ezesetben miért nem vállalkoztok?
vagy miért nem csináltok saját társaságot? mert szapulni a főnököket könnyű, de önállóan megállni azért nem egyszerű :))
lényegében 100e forint alatt ma már lehet céget alapítani, az egyéni vállalkozói státusz még olcsóbb.?

Nos kedves “cégvezető” úr tms! Had szabadjon egy rövid mondatot erre válaszolnom. Röviden: azért mert én mint grafikus/tipográfus/grafikus-operátor/stb? nem a munka szervezésével hanem minőségi melok elkészítésével szeretnék foglalkozni. Bővebben: az ember egy lényeges része - a normális/egyedi melok gyártása, munka helyett - a megrendelők után való rohangálásra és a wc-papír számlák gyártására megy el. Olyan főnökkel már találkoztam aki azt hitte a maximumot nyújtja a melosnak, de aki a melos által vélt, gondolt és amiért meg is dologzott - olyan bért is fizetett volna igen keveset… mellesleg nulla felelösség melett ma egy takesznő keres 70 rugót, akkor nem tudom egy komolyabb szaktudást igénylő meló a maga vonzataival miért is sok(???), ha egy közepesen jó operátor ezért a melóért el meri kérni a takesznéni bérének a dupláját? Csak kérdem? Ha meg vállalkozok akkor még ráadásul nem azért teszem, hogy neked számlázva napi 10 órát üljek alkalmazotti bérért? ugyanis akkor az nem vállalkozás. Vagy tévedek???

Ha meg céged van akkor szintét értetlenül tudok állni az ellött, hogy többet taxizol el a céges kocsin egy hónap alatt mint amibe az alkalmazottad bére kerül - ráadásul ez jobb helyen, ha van meló is akkor egy alkalmazott 1-3 nap alatt tutti kitermeli a havi bérét? tehát van rajta neked 17-napi profitod(!)hmmm

tms:

?nyilván az ember hasznot szeretne és élvezné munkája gyümölcsét (ki nem), de azt is higyjétek el, hogy a névért (cégnév, presztizs, pozíció, portfólió, ügyfélkör, stb.) nagyon meg kell dolgozni, ez ami az igazi feladat! és idővel, ha megszerezted, annál keményebben kell és lehet ezeket megtartani! ez az ami pénzért nem vásárolható meg!?

Esetleg, ha nem vagy hozzáértő  - és a fönökök nagyrésze (bocsánat cégvezetők) nem az - akkor azt a hasznot, hírnevet (cégnév, presztizs, pozíció, portfólió, ügyfélkör), egyebet amiket itt felsoroltál - maximum csak vágyhatsz reá. Sőt továbbmegyek, ha értesz is hozzá soha ne feledd, nem te vagy cég és a hírnév stb. hanem azok akik nap mint nap alád dolgoznak és nélkülük se haszon, se hírnév (cégnév, presztizs, pozíció, portfólió, ügyfélkör) semmi nem lenne? (persze ez kölcsönös, hiszen nélküled a CÉG nélkül meg lehet nekünk nem lenne meló)

Minden tiszteletem atied, hogy jól tudsz vezetni egy céget! A fent említettek csak a teljesség igénye nélkül egy egy kiragadott és általam megtapasztalt élethelyzetből erednek?

 
plezerm
 
Avatar
 
 
plezerm
Az összes posztok száma:  110
Csatlakozva  28-05-2004
 
 
 
11 April 2006 03:04
 
Krsz - 01 April 2006 03:10 AM

:

Esetleg, ha nem vagy hozzáértő  - és a fönökök nagyrésze (bocsánat cégvezetők) nem az - akkor azt a hasznot, hírnevet (cégnév, presztizs, pozíció, portfólió, ügyfélkör), egyebet amiket itt felsoroltál - maximum csak vágyhatsz reá. Sőt továbbmegyek, ha értesz is hozzá soha ne feledd, nem te vagy cég és a hírnév stb. hanem azok akik nap mint nap alád dolgoznak és nélkülük se haszon, se hírnév (cégnév, presztizs, pozíció, portfólió, ügyfélkör) semmi nem lenne? (persze ez kölcsönös, hiszen nélküled a CÉG nélkül meg lehet nekünk nem lenne meló)

Na én ezt így nem mondanám, mert ha valaki kicsit oda figyel (főleg ha jól tudja melyik ügyfele szokott problémázni), hogy tökéletes munkát nyújtson, akkor azért ránéz a melókra, és legalább annyit mond Így OK. Na innentől a felelőség az övé.
Azt, hogy meg XY, vagy Gipsz Jakab megcsinál egy kiadványt, vagy akármit az egy dolog, de azért ezt el is kell tudni addni az ügyfeleknek sok esetben. Valamint, ha tárgyalsz valamilyen munkáról akkor te egyeztetsz az ügyfélel, te ismered az igényt és te mutatod meg az irányokat. S nem kell dtp gurunak lennie ahhoz, hogy mi az irány. Az a dtp-s emberek dolga (azért vannak ott).
Ehhez persze jó vezető kell (nem dtp guru), aki nem pazarolja el a jó munkaerőt és azt megbecsüli (anyagilag is). De összeségében a megrendelő nem XY, vagy Gipsz Jakab nevével találkozik, hanem a cég nevével. Így hiába vagy te vagy akárki a legjobb dtp-s szaki akkor is csak akkor fogsz te ismert lenni jó ügyfélkörrel, stb. a melódért ha te ütöd végig az egészet. Magyarul átkerülsz a cégvezetői posztba.
Ez így csak egy apró szelete az igazságnak, de ez is egy része. Szerintem.

Üdv

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
11 April 2006 03:21
 

VersionX: ez így van pontosan

Krsz: a grafikai munkák 95%-ban benne vagyok, ez egy mikro vállalkozás nem multicég :) konrétan az esetemben pedig nem csak 20 napot dolgzom

 
 
Beni83
 
Avatar
 
 
Beni83
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  19-04-2006
 
 
 
19 April 2006 14:18
 

Haho mindenkinek, olvasgatom a forumot, es gondoltam, megkerdezem a tapasztalt, ‘ven’ rokakat… majdnem kezdo DTP-skent, 2-3 kisebb privat grafikai tervezessel, par honapos levilagitos tapasztalattal hol erdemes keresgelni. A grafikai studiok tobbsege valaszra sem meltatja az palyazataimat, pedig ha tudnak, mit veszitenek… ;o) Igy nehez megszerezni az elso lokest ado tapasztalatot….

 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
19 April 2006 14:32
 

a kérdés persze, hogy milyen anyaggal (és hogyan) jelentkezel,
ha ennyire etalon vagy - ahogy írod :)) -, akkor ide is feltolhatnál valami online portfóliót, hátha rákap valaki
amúgy hajrá!

 
 
zozo2001hu
 
Avatar
 
 
zozo2001hu
Az összes posztok száma:  1616
Csatlakozva  10-09-2004
 
 
 
19 April 2006 14:36
 
Beni83 - 19 April 2006 02:18 PM

Haho mindenkinek, olvasgatom a forumot, es gondoltam, megkerdezem a tapasztalt, ‘ven’ rokakat… majdnem kezdo DTP-skent, 2-3 kisebb privat grafikai tervezessel, par honapos levilagitos tapasztalattal hol erdemes keresgelni. A grafikai studiok tobbsege valaszra sem meltatja az palyazataimat, pedig ha tudnak, mit veszitenek… ;o) Igy nehez megszerezni az elso lokest ado tapasztalatot….

Szerintem ha van Angol Német nyelvismeret, akkor ott az EU vagy az Egyesült Államok(Ausztria, Németország esetleg UK, vagy az igazi nagyágyú az USA). Ezt az országot ahol élünk, sajnos el lehet felejteni egy időre normális karrier szempontjából szvsz. Kérdezd meg Dombit vagy pl. 747-et, ők sem akarnak egyhamar hazaköltözni szerintem, piszok jól elvannak külföldön és igazuk van! :)

 
 
Beni83
 
Avatar
 
 
Beni83
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  19-04-2006
 
 
 
19 April 2006 14:51
 

Ja, mar kezdem en is lassan belatni, hogy talan a legjobbha magamtol indulok el es kezdek bele valamibe azzal a csoppnyi tudassal, ami ram ragadt. Bar igy nehezebb, de szep lassan majdcsak kialakul. Vagy huzok el innen, van 1-2 nyelv amin nem tudnanak eladni.
Igazabol az a szomoru - es akkor most szoljon belolem ujra a munkakereso - hogy sok ugynokseg keresi fillerekert a Nagytudasut, s ha elkuldod az egyebkent portfolionak is alkalmas eletrajzodat, annyi valaszt sem kapsz, hogy buuu! Akkor most a tudasom keves, vagy az a havi 2 filler a sok, amit kerek vagy ecceruen csak nem tetszik a kepem a munkamon. Szoval, igy nehez, ha nem jon egy fel szonyi (epito)kritika sem…

 
dh1
 
Avatar
 
 
dh1
Az összes posztok száma:  734
Csatlakozva  05-09-2004
 
 
 
19 April 2006 15:12
 

Magancegeknel eselytelen jo, penzes allast kifogni. Nekik nem ez a celjuk.
Nagyobb, kulfoldi erdekeltsegu cegeknel viszont van ra esely!

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
19 April 2006 15:14
 

...milyen az a nem magán cég, ami nem állami? :))

 
 
dh1
 
Avatar
 
 
dh1
Az összes posztok száma:  734
Csatlakozva  05-09-2004
 
 
 
19 April 2006 15:36
 

Kulfoldi!

 
 
tms
 
Avatar
 
 
tms
Az összes posztok száma:  4715
Csatlakozva  18-01-2005
 
 
 
19 April 2006 15:40
 

ja és ezek döntő része nem “magán”? ...aha értem

 
 
Gurti
 
Avatar
 
 
Gurti
Az összes posztok száma:  1136
Csatlakozva  28-03-2006
 
 
 
19 April 2006 17:35
 

Ahol melózok, ott a fônökeim bejelentettek a minimálbérnél egy-két ezressel többre, nehogy szemet szúrjon APEH bácsinak, meg számlázok.
Ôk ezt együttesen merik nettó fizetésnek nevezni…
Érdekes fogalmazás, a számlázós részbôl még nettót kell csinálni,
így vagy úgy, de rajtam múlik, hogyan ügyeskedem ki a számlázós rész nettóját…...Szemét egy hely ez a mi kis hazánk. :(
A túlóra természetes velejárója a munkámnak.
Melózás során elôfordult, igaz csak kétszer, hogy egyik reggel kezdtem 9-kor, aztán másnap este 6-ra végeztem. Közben persze volt 2-3 óra szünet, a vegetatív funkcióim kielégítésére. “Ez most egy ilyen idôszak.”
hangzik a sztenderd válasz fônökeimtôl…ezzel el is van intézve.
Persze ez ritka eset, de azért ez nem természetes…vagy az???
Hozzá kell tenni azt is, hogy grafikus-operátori teendôimet egy
700 MHz-es 512MB SDRAM-os eMac-kel végzem.
Jó kis gép, szeretem is, csak lassúcska a munkámhoz, természetesen újat nem kapok… :(((

 
 
reavius
 
Avatar
 
 
reavius
Az összes posztok száma:  474
Csatlakozva  16-08-2005
 
 
 
19 April 2006 23:24
 

Megfontolásra szánom ezt az excell táblát, és ennek összefüggéseit a bejelentett fizetésekkel:
http://dtpfelmeres.extra.hu/felmeres2001/eredmenyek2001.html

Pl. egy 200.000-es nettó fizetés a munkáltatónak 469.000 Ft-ba kerül. No komment.

Szerintem, ha valaki azt mondja a cégvezetőjének, hogy nem akarok feketén keresni, inkább azt az összeget, amit rám szánsz, fizesd ki tisztán, nem fog vele vitatkozni a munkáltató, csak majd ő fog csodálkozni, hogy töredékét kapja annak, amit szeretne.
Így - a jövőre felkészülve - marad a magánnyugdíj pénztár és az egyéb hasonló célú megtakarítások.
Amúgy is hiába kapnád meg tisztán azt amit szeretnél, az úgy sem fog sz…rt sem érni, mire nyugdíjba més. A nyugdíj rendszer döglődik, de ez más téma.


Aztán meg érdemes megfontolni azt is, hogy az egy dolog, hogy Te mennyit keresel, és mennyi idő alatt termeled ki a havi béredet, de ha hozzászámolod az (adókon járulákokon kívül) egyéb költségeket, már más a helyzet. Pl. irodabérlet, számítógép, szoftverek, kommunikációs költségek…
És igen annak az embernek am unkája, aki megkeresi Neked azt a munkát, amit Te nem akarsz, nem értesz hozzá, stb. Tisztelet a kivételnek.

 
 
 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

Megjelent a Google News alkalmazás

2018. 05.16. @ 10:34
0

Tovább folytatódik a Samsung per

2018. 05.16. @ 07:31
0